Sunday 23 October 2011

Kek Coklat Cheese Moist Kukus.


Kek Coklat seperti resipi Munira Baharum...

Bahan cheese.
250gm cream cheese
100gm gula icing
1 biji telur
60gm tepung gandum (optional)

Cara.
1. Putar cream cheese bersama gula hingga berkrim.
2. Masuk telur putar lagi.
3. Masuk tepung putar hingga sebati. Siap.

*kukus kek coklat separuh dulu...dh masak bru masukkan adunan cheese biar masak N last masuk adunan kek coklat kukus hingga masak.

Monday 10 October 2011

cornflakes madu

 Bahan2nya

60gm butter
1/4 cwn madu
1 sudu besar gula biasa
4 cwn cornflakes (diramas2 sedikit)
1/2 cwn kacang badam (dibakar dulu pd suhu 180C hingga kekuningan & sejukkan sebentar)
1/4 cwn buah ceri (opitional) - utk hiasan.

Caranya.

- Mentega,gula dan madu dimasak atas api yg kecil.
- Apabila mentega telah cair , matikan api dan ketepikan periuk tadi.
- Satukan cornflakes dan kacang badam seta buah ceri.Kemudian masukkan adunan yg dimasak tadi
  ke dlm mangkuk cornflakes..gaul hingga rata dan semua bahan disaluti madu.
- setelah itu masukkan adunan ke dlm mangkuk kertas kecik dan bole di bakar selama 8-10 minit.
    dengan suhu 180C.




Biskut Sugi / Arab

Bahan-bahan:

1 tin sedang minyak sapi
3 cwn tepung gandum   - diayak
1 cwn gula icing           - diayak

Cara.

- Gaul tepung dengan gula icing
- dah sebati masuk minyak sapi, gaul rata (jika lembik..tambah tepung lg..smpi jd doh yg lembut.)
- Buat bulat-bulat masuk dlm cup kertas.
- panaskan oven suhu 150C (ikut pd oven masing2) bakar hingga biskut masak.
- setelah biskut masak sejukkan sebentar..golekkan dengan gula halus. siap...

* adunan yg dh siap zuera bahagi 3 letak pewarna (ikut suka) zuera letak ,merah,hijau .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...