AYAM KASHMIR
BY : DAYANG
resipi sumbangan : Azlita
1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak.
Bahan A.
6 biji bwg merah - dihiris
1/2 labu bwg besar - dihiris
3 ulas bwg putih - dihiris
1inci halia - dihiris
1 btg serai - diketuk
rempah 4 sekawan
daun kari.
Bahan B.
3 sb tomato puri
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato - dipotong kecil
2 biji kentang - dipotong
Caranya.
1. Panaskan minyak dan tumis semua bhn A hingga terbit bau.
2. Satukan serbuk rempah,tomato puri & serbuk cili didlm mangkuk dan bancuhkan sikit air
3. Masukkan kedlm bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masuk ayam , kentang & air
secukupnya. Biar masak.
4. Masuk tomato buah , garam & gula secukupnya.
No comments:
Post a Comment