PISTACHIOS COOKIES
by Rozita Abdul Kader
sumber: Buku Keistimewaan Biskut
Bahan A
150gm mentega
100gm gula icing
1 biji telur
1/2 sudu teh pes pandan
1/4 sudu teh pewarna hijau epal
Bahan B
50gm pistachios - bakar dan kisar halus
20gm coklat urai
20gm tepung jagung
20gm susu tepung
280gm tepung gandum
Hiasan
Coklat masakan hijau
serbuk roti
pistachio bakar dan cincang halus
Cara.
Panaskan oven pada suhu 150C
Sebatikan bahan A hingga rata
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dgn penerap biskut
Susun dlm dulang pembakar
Bakar selama 30 minit
Bila dah masak susun atas redai hingga sejuk
Cairkan coklat hijau secara double boiler
Celupkan biskut dlm coklat
Gaulkan pula dgn sebuk roti dan pistachio cincang.
No comments:
Post a Comment