Di sini zuera kongsikan resipi kek nih...zuera dh buat kek nih.memang sedap la...tersangat la soft...N gebu...
credit to PU3 manja atas resipinya...
Bahan A.
5 biji kuning telur
20gm gula castor
1/4 tsp garam
35gm minyak masak
1 tsp esen pisang
100gm pisang yg telah dilenyek (sy guna pisang berangan)
Bahan B.
85gm tepung kek
1/2 tsp double action baking powder atau baking powder biasa pun ok
Bahan C.
5 biji putih telur
80gm gula castor
1/2 tsp cream of tartar
Bahan D.
10gm serbuk koko
30ml air panas
satukan menjadi paste
1/2 tsp cho paste atau choc emulco.
Caranya.
1. Masukkan kuning telur dlm bekas dan pukul sikit dgn menggunakan whisker kemudian masukkan semua
bahan A tg lain. Bancuh hingga sebati (guna whister jer).
2. Masukkan bhn B yg telah diayak bersama kedlm bhn A dan gaul sebati.. ketepikan.
3. Dlm bekas lain buat pula bhn C.Mula2 pukul putih telur hgga kembang dgn menggunakan mixer dgn
kelajuan tinggi ,kemudian masukkan gula & cream of tartar dan pukul hingga kental dan bertanduk
adunan menjadi gebu,ringan dan sedikit berkilat. jika terbalikkan mangkuk adunan tak jatuh.
4. Ambil 1/4 meringue dan gaulkan dgn adunan kuning telur dari langkah 1 dan 2 tadi sebatikan hgga rata
dan cara kaup balik menggunakan senduk /spatula aje .Setelah rata masukkan semua baki meringue &
gaulkan dgn kaedah yg sama hgga adunan sebati kesemuanya.
5. Bahagi adunan kpd 2 bah.. 1 bah letak paste choc & choc emulco dan 1 bah lagi dibiarkan warna asal.
6. Tuang adunan dlm acuan kek chiffon(angle food) dan bakar dgn suhu 160-170C selama 45 min-1 jam
No comments:
Post a Comment