Friday 27 May 2011

Puding Karamel


Puding nih memang sedap makan bila cuaca panas...sejuk jer masuk kt tekak..hehehe...TQVM to Azita sy skodeng blog dia......ape-ape pun mmg sodap puding nih...

Bahan-bahan.
10gm serbuk agar-agar
700ml air
5 camca besar gula - utk gula perang
3 camca besar air  - utk gula perang
300ml susu cair
1 camca besar tepung kastard
1 st esen vanila
1/2 cwn air

Caranya.
1. masak gula dgn api sederhana hingga cair ,kacau perlahan-lahan hingga gula bertukar menjadi kuning
   keemasan dan kelihatan berbuih.Dengan hati-hati tuang air dan kacau hingga sebati.masak sekejap lagi
   hingga pekat.Angkat dan tuang dlm bekas utk membekukan agar2.
2. Satukan susu cair dgn tpg kastard,kacau rata dan tapis. Satukan gula,air dan serbuk jelly.serbuk agar2,
   kacau rata dan jerang atas api dan kacau hgga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan
  bancuhan susu+kastard, kacau rata.
3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat senduk ,bancuhan jatuh bertali),matikan api
   dan tuang dlm bekas yg berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dlm peti sejuk 2-3 jam.
   Keluarkan agar2 dan isi dlm piring , hidangkan dingin.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...