Friday 27 May 2011

Kek Chiffon Marble Choc Pisang.

Di sini zuera kongsikan resipi kek nih...zuera dh buat kek nih.memang sedap la...tersangat la soft...N gebu...
credit to PU3 manja atas resipinya...

Bahan A.
5 biji kuning telur
20gm gula castor
1/4 tsp garam
35gm minyak masak
1 tsp esen pisang
100gm pisang yg telah dilenyek (sy guna pisang berangan)

Bahan B.
85gm tepung kek
1/2 tsp double action baking powder atau baking powder biasa pun ok

Bahan C.
5 biji putih telur
80gm gula castor
1/2 tsp cream of tartar

Bahan D.
10gm serbuk koko
30ml air panas
satukan menjadi paste
1/2 tsp cho paste atau choc emulco.

Caranya.
1. Masukkan kuning telur dlm bekas dan pukul sikit dgn menggunakan whisker kemudian masukkan semua
    bahan A tg lain. Bancuh hingga sebati (guna whister jer).
2. Masukkan bhn B yg telah diayak bersama kedlm bhn A dan gaul sebati.. ketepikan.
3. Dlm bekas lain buat pula bhn C.Mula2 pukul putih telur hgga kembang dgn menggunakan mixer dgn
    kelajuan tinggi ,kemudian masukkan gula & cream of tartar dan pukul hingga kental dan bertanduk
   adunan menjadi gebu,ringan dan sedikit berkilat. jika terbalikkan mangkuk adunan tak jatuh.
4. Ambil 1/4 meringue dan gaulkan dgn adunan kuning telur dari langkah 1 dan 2 tadi sebatikan hgga rata
   dan cara kaup balik menggunakan senduk /spatula aje .Setelah rata masukkan semua baki meringue &
   gaulkan dgn kaedah yg sama hgga adunan sebati kesemuanya.
5. Bahagi adunan kpd 2 bah.. 1 bah letak paste choc & choc emulco dan 1 bah lagi dibiarkan warna asal.
6. Tuang adunan dlm acuan kek chiffon(angle food) dan bakar dgn suhu 160-170C selama 45 min-1 jam
   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...