Wednesday 1 June 2011

Kek Sarang Semut

Bahan-bahan.
1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sb butter/marjerin
- Gula dimasak atas api perlahan hingga keperangan.Masuk air panas perlahan2. tutup api.masuk butter.
   tutup api. Sejukkan.

Bahan utk kek.
1 cwn tpg gandum
1 cwn susu pekat
4 biji telur
1 1/2 steh soda bikarbonat
1 st esen vanila

Caranya.
1. Ayak tepung & soda bikarbonat.Pukul telur hingga kembang.
2. Masuk susu pekat - pukul hingga kembang masuk esen vanila dan bhn ayak tadi(tpg) pukul lagi.
3. Masuk gula hangus,kalau berketul tapis adunan.kacau.
4. Perapkan 4 jam dlm bekas. Tutup perap. (zuera perap 3 jam jer)
5. Dlm 4 jam gris loyang dgn butter & tuang adunan.Bakar 40 minit suhu 160C .Api bawah saja .Suhu ikut pd oven masing2 iye. Setelah kek masak biar kek dlm oven selama 10 min agar ia masak dgn haba saja.
6. Keluarkan kek.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...