Monday 22 August 2011

Almond London

Resipi cookies nih pun zuera skondeng kt blog Azlita...terima kasih Ita...share resipi yg sedap...so zuera pun share kt blog zuera iye....biskut nih pun first time zuera buat..selama nih dok beli jer.....


ALMOND LONDON (Anggaran dlm 120-150 pcs)
250gm butter
450gm tepung gandum
2sudu kecil emplex
140gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipanggang

Untuk menyalut biskut
cawan kertas secukupnya
coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg dipanggang  - Zuera hias atasnya guna coklat masakan putih..

CARA.
Panaskan oven dan bakar badam dgn suhu 170C selama 15-20 min atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex. Ketepikan.
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
Bulatkan doh seberat 6gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dlm loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar selama 25-30 min. atau sehingga biskut masak.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.

Cairkan coklat masakan secara double boiler.Ambil biskut tadi dan celup dlm coklat.
Letakan dlm cup kertas.taburkan badam dan biarkan ia mengeras.Simpan biskut dlm bekas kedap udara.
Boleh juga hias ikut citarasa masing2.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...