Wednesday 24 August 2011

Ayam Kashmir

AYAM KASHMIR
BY : DAYANG
resipi sumbangan : Azlita

1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak.

Bahan A.
6 biji bwg merah       - dihiris
1/2 labu bwg besar    - dihiris
3 ulas bwg putih    - dihiris
1inci halia         - dihiris
1 btg serai - diketuk
rempah 4 sekawan
daun kari.

Bahan B.
3 sb tomato puri
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato - dipotong kecil
2 biji kentang - dipotong

Caranya.
1. Panaskan minyak dan tumis semua bhn A hingga terbit bau.
2. Satukan serbuk rempah,tomato puri  & serbuk cili didlm mangkuk dan bancuhkan sikit air
3. Masukkan kedlm bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masuk ayam , kentang & air
   secukupnya. Biar masak.
4. Masuk tomato buah , garam & gula secukupnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...