Wednesday 24 August 2011

Ayam Kashmir

AYAM KASHMIR
BY : DAYANG
resipi sumbangan : Azlita

1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak.

Bahan A.
6 biji bwg merah       - dihiris
1/2 labu bwg besar    - dihiris
3 ulas bwg putih    - dihiris
1inci halia         - dihiris
1 btg serai - diketuk
rempah 4 sekawan
daun kari.

Bahan B.
3 sb tomato puri
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato - dipotong kecil
2 biji kentang - dipotong

Caranya.
1. Panaskan minyak dan tumis semua bhn A hingga terbit bau.
2. Satukan serbuk rempah,tomato puri  & serbuk cili didlm mangkuk dan bancuhkan sikit air
3. Masukkan kedlm bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masuk ayam , kentang & air
   secukupnya. Biar masak.
4. Masuk tomato buah , garam & gula secukupnya.

Daging Bumbu Bali

Masakan daging nih...zuera jln2 kt blog sape lagi klu bukan Azlita.....hehehe...jenguk2 tergoda lak...tgk pada bahan2nya pun senang jer...so zuera pun cuba la buat...hmmm memang ssodap...la..en husband puji ..cakap sedap...resipi nih kalau di buat utk hidangan raya pun ok...lain dari lain kan...hehehee...Ita izin zuera share resipi nih kt sini iyer....
DAGING BUMBU BALI
BY : CHEF WAN
resipi sumbangan : Azlita

Bahan
500gm daging (dipotong nipis dan dicuci)
250ml santan
3 helai daun limau purut
2 sb kicap pekat
*5 biji buah keras
*8 bijicili merah
*3 ulas bwg putih
*1 inci halia
* 1 sudu teh serbuk kunyit
 kicap manis
garam, buah tomato dipotong 4
Bawang besar di potong bulat.

Cara.
1. Kisar bahan yg bertanda *.Panaskan minyak ,tumis bhn kisar hingga naik minyak & sedikit garing.
2. Masuk daging ,santan,d.limau purut.Kacau sebati biar kuah agak pekat.Masuk garam,kicap pekat
   & kicap manis secukup rasa & gaul sebati.
3. Masuk tomato dan bawang besar yg dipotong bualt.kacau lagi dan angkat boleh la dihidang.

Biskut Chocolate Rice

Biskut nih lak zuera amik resipi dari PU3 manja...memang best la biskut nih...byk dh zuera kek, biskut amik dr resipi PU3 manja....memang tak rugi ...sebab sedapppp...TQVM pada PU3 kerana tak lokek ilmu...dan sudi berkongsi...dgn rakan2....so zuera pun share la resipi dr PU3 nih....jom kita layan resipi nih...
Bahan A.
180gm tepung gandum (diayak)
30gm tepung jagung (diayak)
1 sudu kecil baking powder (diayak)
2 cwn cornflakes (dikisar halus)
40gm badam cincang (dibakar pd suhu 180C selama 5 minit)
50gm coklat chip
50gm coklat rice

Bahan B
150gm butter
100gm gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Caranya.
1. Ayak semua tepung dan satukan cornflakes,badam dan coklat ke dlm tepung.Ketepikan.
2. Pukul bahan B hingga kembang.
3. masukkan bahan A ke dlm bahan B dan uli hingga menjadi satu doh yang lembut.
4. Canai doh setebal 1/2 inci dan terap adunan ikut suka anda. Susun diatas tin pembakar.
5. Bakar pd suhu 170-180C selama 12-15 minit atau hingga masak bergantung pd oven masing2.

Biskut Semperit

Beberapa hari lepas zuera buat biskut semperit..nih biskut fav.zuera ...zuera amik resipi nih kat Myresipi...memang sedap..,rangup..menjadi la..buat...tq to norhasmiz..zuera share resipi kt blog zuera k..

Bahan2 (lebih kurang 60-70 pcs)
200gm mentega
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung kastard
1 cwn tepung jagung
1 biji kuning telur
3/4 cwn gula icing
1 sudu teh esen vanila
coklat rice - untuk hiasan

Cara.
1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur ,esen vanila. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan tepung.Gaul sehingga sebati
4. Bentukkan dengan acuan semperit.Hiaskan dengan coklat rice.
5. Bakar di dlm oven pd suhu 170C selama 15-20 min atau sehingga masak. Bergantung pada oven anda.

Monday 22 August 2011

Pistachios Cookies

PISTACHIOS COOKIES
by Rozita Abdul Kader
sumber: Buku Keistimewaan Biskut

Bahan A
150gm mentega
100gm gula icing
1 biji telur
1/2 sudu teh pes pandan
1/4 sudu teh pewarna hijau epal

Bahan B
50gm pistachios - bakar dan kisar halus
20gm coklat urai
20gm tepung jagung
20gm susu tepung
280gm tepung gandum

Hiasan
Coklat masakan hijau
serbuk roti
pistachio bakar dan cincang halus

Cara.
Panaskan oven pada suhu 150C
Sebatikan bahan A hingga rata
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dgn penerap biskut
Susun dlm dulang pembakar
Bakar selama 30 minit
Bila dah masak susun atas redai hingga sejuk

Cairkan coklat hijau secara double boiler
Celupkan biskut dlm coklat
Gaulkan pula dgn sebuk roti dan pistachio cincang.

Almond London

Resipi cookies nih pun zuera skondeng kt blog Azlita...terima kasih Ita...share resipi yg sedap...so zuera pun share kt blog zuera iye....biskut nih pun first time zuera buat..selama nih dok beli jer.....


ALMOND LONDON (Anggaran dlm 120-150 pcs)
250gm butter
450gm tepung gandum
2sudu kecil emplex
140gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipanggang

Untuk menyalut biskut
cawan kertas secukupnya
coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg dipanggang  - Zuera hias atasnya guna coklat masakan putih..

CARA.
Panaskan oven dan bakar badam dgn suhu 170C selama 15-20 min atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex. Ketepikan.
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
Bulatkan doh seberat 6gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dlm loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar selama 25-30 min. atau sehingga biskut masak.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.

Cairkan coklat masakan secara double boiler.Ambil biskut tadi dan celup dlm coklat.
Letakan dlm cup kertas.taburkan badam dan biarkan ia mengeras.Simpan biskut dlm bekas kedap udara.
Boleh juga hias ikut citarasa masing2.

Biskut Snow Almond

Assalamualaikum.... Lama iter zuera tak update kt sini...bukan apa  sejak dari permulaan bulan ramadhan.sibuk la...mane dgn kerja kat ofis ..balik umah lak terkejar2 nak masak utk hidangan buka posa..awal posa zuera dh sibuk dgn menjahit kain langsir..huhuhuhu tuh yg sibuk tuh...memang zuera tak jenguk2 kt blog zuera nih...so now i'm back  yahoooo...zuera kongsi2 kan resipi cookies yg zuera wat..tuh yang menghilang jap..hehehe dok kt ceruk dapur lak...ape lagi wat biskut raya la...resipi cookies nih pun zuera skondeng kt blog Azlita...memang sedap la cookies nih...buka posa jer anak2 zuera dok mkn..laju jer...kang tak sampai raya nnti ..jom zuera kongsi resipi cookies nih...kt blog zuera ..Azlita izin zuera share resipi nih.. iye...
SNOW ALMOND


Bahan A
260gm butter
150gm gula caster
1 sudu kecik esen vanila
50gm serbuk badam

Bahan B
300gm tepung Red Rose
50gm tepung kastard
50gm susu tepung
40gm tepung jagung

Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut

Cara.
Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg disukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah dicairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dlm breadcrumb
Simpan biskut dlam bekas kedap udara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...