Friday 17 June 2011

Agar-Agar Tembikai.

Bahan-bahan.
25gm serbuk agar-agar
350gm gula pasir   - zuera guna 280gm jer..
1000ml air
4 biji putih telur
1 steh esen rose

Hiasan
2 steh pewarna merah (utk isi tembikai)
1 steh pewarna hijau (utk kulit tembikai)
kismis / blackcurrent sebagai biji
berus utk mewarna kulit tembikai

Cara.
1.basahkan mangkuk atau loyang. telengkupkan.
2. Masak serbuk agar2,gula dan air hingga mendidih.Masukkan esen rose dan tuangkan kedlm mangkuk
   besar yg lain.
3. Sementara itu, pukul putih telur hgga kembang. Masukkan 1 senduk agar2 panas ke dlmnya. putar hingga
   suam dan rata.
4. Kemudian masukkan putih yg dipukul tadi sedikit ke dlm agar2 sambil putar menggunakan hand whisk
  perlahan-lahan hingga licin dan tidak berketul.
5. Tuang adunan ke dlm mangkuk /loyang yg dibasahkan tadi.
6. Titikkan ditengahnya dgn 2 steh pewarna (tambah jika mau warna yg lebih terang).
7. Utk bahagian tengah tembikai , ambil lidi kacau membentuk bulatan ,tetapi jgn smpi ke dasar mangkuk.
   kemudian atur kismis sebagai biji tembikai.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...