Tuesday 21 June 2011

Nasi Ayam



Bhn utk nasi ayam
5 cwn beras
6 cwn air
1 kiub pati ayam knorr
1 btg serai di titik
daun pandan 1 helai
*6 ulas bwg merah
*5 biji bwg putih
*1" halia
Caranya.
- Basuh beras dan toskan. Masuk dlm periuk dan ketepikan.
- Kisar bhn yg bertanda *. Panaskan minyak . Tumis bhn kisar hingga naik bau.
- Masuk kiub ayam ,tambah air.Biar didih. Masuk garam,serai dan biar didih sekejap.
- Tuang kedlm periuk berisi beras. Masuk d.pandan dan masak seperti biasa.

Bhn utk Ayam.
10-12 ketul ayam dipotong besar
1sb serbuk jintan manis
1sb serbuk jintan putih
1sb serbuk ketumbar
1sb serbuk kunyit
garam
-bhn2 diatas diperap bersama ayam dan digoreng.

Bhn utk sup
Ayam dipotong kecil2
2 ulas bwg putih
4 ulas bwg merah
1" halia
rempah tumis
rempah sup 1 paket
Hiasan : daun sup dan bwg goreng

Caranya
- Panaskan minyak & tumis bwg putih dan bwg merah bersama rempah tumis hingga naik bau.
- Masuk rempah sup masak hingga pecah minyak. (jika kering masukkan sikit air)kacau.
- Masuk ayam dan air secukupnya. Biar didih dan masuk garam secukupnya.

Bhn utk sos cili
8 biji lada merah - dibuang bijinya.
6 ulas bwg putih
bhhn diatas di kisar.

Caranya.
- Panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga naik bau.
- Masuk gula,garam secukup rasa. Biar pekat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...