Tuesday 14 June 2011

Kek Lapis Cheese Strawberry


First time wat kek lapis nih...fuhh punya la penat...dok tunggu lapis setiap lapis...patut ar kek lapis ..mahal kan...membuatnya utk 1 buku kek mkn masa 2 jam...br siap...huhuhuhu....zuera buat pun saj2 utk mkn2 ..TQVM pada tuan punya resipi..Kak InaKL...memang sodap kek nih...

Bahan-bahan.
450gm mentega - zuera guna butterlite jer...
250gm cream cheese
1 smkn ovalette
150gm gula halus
10 biji telur
1 tin(kira-kira 400gm) susu pekat manis
300gm tepung Hong Kong - ayak ok.
100gm Horlick
180gm jem strawberry -zuera guna filling strawberry.
1 steh esen strawberry
sedikit pewarna merah/pink (lebih baik jenis yg pekat atau serbuk)

Cara.
1. Pukul mentega/butter,cream cheese dan ovalette sehingga sebati.
2. Masukkan gula sedikit2 dan terus pukul hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.
4. Seterusnya , perlahankan speed mixer anda & masukkan susu manis.Pukul sebentar.
5. Kemudian , perlahankan lagi speed mixer dan bubuh tepung H.K dan horlicks.Gaul rata.
6. Bahagikan adunan kpd 2 bah.Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh jem strawberry,esen s/berry
    dan pewarna merah.
7. Bakarlah menggunakan loyang 10" x 7" atau 8" x 8" yg telah di alas kertas minyak & digris pd dasar
    loyang dan sekelilingnya.Suhu kira-kira 180C . Ikut pd oven masing2 ..
8. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dlm loyang kek. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak.
   Utk lapisan kedua hingga akhir , tukarkan suhu oven kpd api atas jer(grill).Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dia atas lapisan pertama tadi.
9. Utk lapisan ketiga , ambil 2 senduk adunan s.berry dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini
   sehingga habis semua adunan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...