Tuesday 14 June 2011

Bubur Jagung

Zuera skodeng kt blog Azita...tgk2 teringin lak nk makan bubur jagung.. TQWM to Azita..senang jer wat bubur jagung nih..sedap lak tuh.....anak2 minta wat lagi...hehehehe

Bahan.
2 tongkol jagung manis mentah (dihiris nipis) '-Zuera beli kt pasaraya guna jagung yg dh siap pack tuh...atau
bole guna jagung dlm tin.
4 sudu besar sagu
secubit garam
100ml santan pekat
1.5 liter air - dicampur dgn santan pekat.
3 sudu besar merah - tambah lg jika nk warnanya lebih perang. (zuera guna gula melaka)
*** Kuantiti gula merah dan gula pair hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yg dperlukan
*** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kpd byk kuah yg dperlukan.

Cara.
1. Basuh sagu dan toskan. Jgn direndam.basuh sekali lalu saja.
2. Masukkan jagung , santan pekat yg telah dicampur adgn air, dan juga garam ke dlm periuk.
3. Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
4. Masukkan pula sagu ,gula merah dan gula pair.Kacau hingga sagu bertukar memjadi jernih.
5. Siap utk dihidangkan.Sesuai utk minuman petang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...